6 fabels en feiten over veilig elektrisch fietsen

25 March 2024 | Jacolien | 208 keer bekeken

Weinig dingen kunnen tippen aan een heerlijke fietstocht op je e-bike. Je beweegt soepel over het asfalt en geniet ondertussen van de zon, een frisse neus en van de omgeving. Maar hoe veilig is elektrisch fietsen nu eigenlijk? Er gaan best wat verhalen rond die misschien vragen bij je oproepen. Kan je fietsaccu in brand vliegen? Beschermt een fietshelm? Is een e-bike gevaarlijk? Mag een speed pedelec op het fietspad? Welke beweringen kloppen, en welke niet? Je leest het hier. 

1. Een helm beschermt je niet tegen letsel 

Fabel. Met een fietshelm is de kans op ernstig hoofd- of hersenletsel veel kleiner. Volgens Veilig Verkeer Nederland is dit zelfs 60%. Het dragen van een fietshelm is helemaal een verstandige keuze als je een e-bike hebt. Op een e-bike fiets je doorgaans harder, waardoor de impact bij een botsing of valpartij groter is. Dit is ook de reden dat wielrenners onderweg een fietshelm dragen. Natuurlijk kan een helm niet alles voorkomen. Let daarom altijd goed op onderweg en regel een helm die goed past en je hoofd beschermt. 

feiten-fabels-fietshelm-abus.jpg

Het dragen van een helm kan je als fietser ook meer vertrouwen geven. Als je je veiliger voelt, ben je automatisch meer ontspannen en is het makkelijker genieten onderweg. 

2. Een fietsaccu kan in brand vliegen 

Feit. Gelukkig is de kans dat dit gebeurt nihil. Is je accu toe aan een oplaadbeurt? Neem deze (mogelijke) acties mee in je achterhoofd:

  • Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en volg de aanbevelingen op.
  • Hou een oogje in het zeil tijdens het opladen van de accu.
  • Zorg ervoor dat de oplader zijn warmte kwijt kan en haal de stekker van de lader uit het stopcontact als je fietsaccu weer vol is.
  • Laat je accu checken als deze gevallen, beschadigd of vervormd is.
  • Gaat er toch onverhoopt iets mis bij het opladen van de accu? Haal dan gelijk de stekker uit het stopcontact en bel 112. De brandweer weet raad. Probeer in ieder geval niet zelf te blussen, dit kan een chemische reactie veroorzaken. 

Tip: wil je meer weten over het slim en veilig opladen van je fietsaccu? Lees het hier

3. De kans op een ongeluk is groter op een e-bike dan op een gewone fiets

Feit én fabel. Het aantal verkeersongevallen waar een e-bike bij betrokken is neemt toe. Logisch, aangezien het aantal e-bikes op de weg ook toeneemt. Een e-bike is per definitie niet gevaarlijker dan een gewone fiets. De mate van veiligheid hangt vooral af van de manier waarop je de e-bike gebruikt. Neem je verantwoordelijkheid. Wees alert, reageer op het gedrag van andere weggebruikers, geef soms voorrang in plaats van het te nemen en pas je tempo aan als het nodig is. Soms wordt je snelheid op de e-bike flink onderschat door andere weggebruikers. 

4. Ouderen vallen vaker met een e-bike 

Feit. Door de komst van e-bikes kunnen ouderen langer doorfietsen. Heel fijn, maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee: e-bikes zijn zwaarder en gaan harder. Met als gevolg dat (met name oudere) mensen sneller vallen. Ben je op leeftijd en fiets je graag? Koop een e-bike met lage instap en voel bij het proefrijden goed of je een fijne zithouding hebt en of je makkelijk bij de grond kan. Ben je net in het bezit van je eerste elektrische fiets? Oefen op een rustige plek voordat je je in het drukke verkeer mengt. Zo leer je ook om de snelheid van de e-bike goed in te schatten.

Tip: kies voor een elektrische fiets met middenmotor of achterwielmotor. Een fiets met voorwielmotor schiet vooruit zodra het wiel in beweging komt. Ideaal voor pizzabezorgers, maar een minder goed idee als je op leeftijd bent en rustig een rondje wil fietsen.

5. Een speed pedelec mag nooit op het fietspad door de max. snelheid van 45 km/u

Feit en fabel. Door de maximumsnelheid van 45 km/u gelden voor speed pedelecs andere regels. In feite mogen speed pedelecs alleen op de rijbaan of op een fiets/bromfietspad rijden. Dus niet op fietspaden binnen de bebouwde kom. 

feiten-fabel-stromer.jpg

Een flink aantal bestuurders van een speed pedelec voelt zich kwetsbaar tussen de auto’s en vrachtwagens. Om het rijden van een speed pedelec toch te stimuleren kan je in diverse gemeenten een ontheffing aanvragen. Met deze ontheffing mag je ook op gewone fietspaden. Voorwaarde is dat je je aanpast aan de snelheid van andere fietsers en maximaal 30 km/u rijdt. Dit is een pilot van 2 jaar en loopt tot juli 2025.

Tip: klik hier en lees meer over de verkeersregels voor een speed pedelec.

6. Op een e-bike verlies je sneller je balans

Fabel. Ga je van een gewone fiets naar een e-bike? Dan moet je vast even wennen aan de hogere snelheid. Neem de tijd en test je nieuwe e-bike voordat je je op drukke wegen begeeft. Oefenen geeft je mogelijk ook het vertrouwen dat het prima zit met je balans. Met de juiste voorbereiding geniet je van heerlijke en veilige kilometers op je elektrische fiets.

Wil je graag veilig fietsen?

Zorg voor een betrouwbare e-bike en laat deze vooral goed onderhouden. Heb je nog geen e-bike, of is de huidige toe aan vervanging? Neem een kijkje in één van de JUIZZ winkels en maak een proefrit op je favoriete e-bike. Zo weet je precies welk model goed bij je past. 

Alle elektrsiche fietsenMeer e-bike blogs