Hoe vind je de elektrische fiets die het beste bij je past?

17 November 2023 | Jacolien | 9374 keer bekeken

Een nieuwe elektrische fiets uitzoeken is best een klus. Je hebt natuurlijk het liefst jarenlang plezier van je e-bike. Waar let je op bij de aankoop van een e-bike? Wat is een goede elektrische fiets? Wat is belangrijk bij een e-bike? Zoek dit vooraf allemaal goed uit. Aan de hand van deze 5 vragen maak je de aankoop van je nieuwe e-bike een stuk makkelijker.


Snel naar:

Type/modelMate van ondersteuningBereikAandrijvingZithouding en comfort


Vraag 1. Welk type en model past het beste bij je?

Een van de belangrijkste keuzes is het gewenste model van de fiets. Zoek je een gewone elektrische fiets? Of heb je juist een speed pedelec of elektrische bakfiets nodig? Wil je een damesfiets of een herenfiets? Of ga je voor een fiets met een lage instap? Denk vooraf goed na over het model dat je zoekt. Hiermee kader je het af en wordt het uitzoeken van een elektrische fiets al gelijk een stuk makkelijker.

Tip: Vergelijk e-bikes, maak proefritten en vraag advies bij het uitzoeken van een e-bike.

Vraag 2. In welke mate wil je ondersteund worden bij het fietsen?

Waar gebruik je de e-bike voor? Rij je voornamelijk in de stad, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer? Of juist intensief in een heuvelachtig gebied? Elke elektrische fiets is voorzien van een motor. Vaak een middenmotor, soms een voorwiel- of achterwielmotor. De kracht van de motor (gemeten in Nm) is verantwoordelijk voor de trapondersteuning. Hoe zwaarder of intensiever de rit, des te meer baat je hebt bij een krachtige motor.

Man op elektrische fiets in de bergen

Veel e-bikes van JUIZZ zijn voorzien van een Bosch middenmotor. Bijvoorbeeld de Bosch Active Line Plus of Bosch Performance Line CX. Bosch staat bekend om haar betrouwbare middenmotoren voor e-bikes. Ze leveren goede prestaties en kennen weinig problemen of defecten.

Vraag 3. Hoeveel kilometer wil je afleggen met een volle accu?

Gebruik je de e-bike voor langere afstanden of juist voor kortere ritten? Hoe verder je fietst, des te belangrijker de capaciteit van je accu is. Dit wordt ook wel de actieradius genoemd, dus het aantal kilometers dat je fietst met een opgeladen accu. Let op: bij een elektrische fiets met een krachtige motor loopt de accu sneller leeg.

Als de accu ouder wordt, neemt de kwaliteit af. Hoe snel dit gaat verschilt per merk. Je hebt de levensduur van je accu ook deels zelf in de hand. Rij bijvoorbeeld de accu niet helemaal leeg, maar laad deze op tijd op. Stel de accu ook niet bloot aan flinke kou of hitte.

Tip: de meeste elektrische fietsen zijn voorzien van een afneembare accu. Is het koud of juist erg heet buiten? Neem de accu dan mee naar binnen of zet je fiets in de schaduw, zo gaat de accu langer mee. Het voordeel van een afneembare accu is daarnaast ook dat je hem makkelijker op verschillende plekken oplaadt.

Elektrische fiets met accu eruit

Vraag 4. Hoe kom je vooruit?

Zoek je een e-bike die wordt aangedreven door een metalen ketting en tandwielen? Of ga je voor de belt drive, oftewel de aandrijfriem? De ketting is voordeliger bij aanschaf, maar slijt wel sneller. Elektrische fietsen met een belt drive zijn doorgaans duurder. Dit systeem fietst wel lichter, is onderhoudsvriendelijker en gaat aanzienlijk langer mee.

Ook het type versnelling bepaalt hoe makkelijk je vooruit komt. De meeste elektrische fietsen zijn voorzien van een derailleur, naafversnelling of traploze versnelling. Met een derailleur heb je een open ketting en tandwielen die het verzet bepalen. De naafversnelling, het woord zegt het al, zit verstopt in de naaf. Wil je schakelen, stop dan even met trappen.

Bij zowel een derailleur als naafversnelling heb je een vast aantal versnellingen. De laatste en ook de meest kostbare optie is de traploze versnelling. Hiermee heb je als het ware eindeloos veel keus omdat je zelf exact kiest hoe licht of zwaar je trapt.

Vraag 5. Zit je lekker en rijdt de elektrische fiets comfortabel?

E-bikes zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt sportieve modellen waarbij je redelijk schuin zit. Of de stadsmodellen waarbij je juist rechtop zit. Goed of fout bestaat niet. Het draait vooral om hoe je de fiets gebruikt en wat je zelf als prettig ervaart.

Man op kalkhoff elektrische fiets

Vering doet ook veel voor het comfort onderweg. Bij een verende voorvork en zadelpen voel je minder oneffenheden in de weg. Ook hou je makkelijker de controle over je e-bike omdat je minder last hebt van trillingen. Een geveerde zadelpen is vooral erg prettig bij recreatieve e-bikes. Op sportieve fietsen wordt dit niet altijd gewaardeerd, omdat vering in het zadel invloed kan hebben op de snelheid.

Wat is een goede elektrische fiets?

Op deze vraag is niet 1 duidelijk antwoord. Zoals je net hebt gelezen, heb je veel keus qua onderdelen. De kwaliteit van e-bikes kan wel enorm verschillen. Wil je graag een fijne elektrische fiets, waar je langdurig plezier van hebt? Dan word je vast heel blij van de e-bikes van Kalkhoff, Riese & Müller, Flyer en Trek

De beste e-bikes in de praktijk vergelijken?

Plan een afspraak en kom snel langs bij JUIZZ, de adviseurs helpen je graag. Zo kan je heel makkelijk elektrische fietsen vergelijken en natuurlijk ook testen.

Bekijk alle elektrische fietsenMeer e-bike blogs

Dit artikel is op 17 januari 2023 gepubliceerd en op 17 november 2023 voor het laatst gewijzigd.