Hoera, een baby! En dan? Alles over fietsen met kleine kinderen

28 April 2023 | Jacolien | 2303 keer bekeken

Gezellig een eind fietsen met de kinderen is een leuke bezigheid. Het is soms alleen wel een uitdaging om ze allemaal makkelijk en veilig mee te nemen op de fiets. Gelukkig zijn er fietsen die speciaal ontworpen zijn voor gezinnen met kinderen. De elektrische bakfiets en de longtail e-bike zijn de beste voorbeelden. Wat zijn de voor- en nadelen van beide fietsen? En welke oplossing past het beste bij je? Bakfiets of longtail? Lees verder voor de antwoorden. 

Dit zijn de voor- en nadelen van een elektrische bakfiets

De naam zegt het al, deze fiets heeft een bak aan de voorkant. Dit is gelijk ook het grootste voordeel van een bakfiets. Want je hebt hierdoor enorm veel ruimte. Zo neem je heel makkelijk meerdere kinderen mee en heb je genoeg plek voor boodschappen of andere spullen. Heb je een baby? Met een babyschaal of Maxi-Cosi drager neem je de kleinste veilig mee. Nog een groot voordeel is dat je de kinderen in een bakfiets beschermt tegen wind en regen door een regenhuif op de bakfiets te monteren. En kies je voor een elektrische bakfiets, dan heb je ook nog het gemak van trapondersteuning. Zo neem je moeiteloos een zware lading mee, zonder dat je je in het zweet trapt. 

Elektrische bakfiets Trek Fetch+ 4 met gezin

Er zijn ook nadelen. Een bakfiets is vaak wat zwaarder en logger dan een normale fiets. Dit rijdt anders dan een gewone e-bike. Een bakfiets went overigens snel. Helemaal als je kiest voor deze winnaar van Urban Arrow, die zo wendbaar is dat je bijna niet doorhebt dat je op een bakfiets zit. Een bakfiets is kostbaar in aanschaf, maar levert mogelijk ook veel voordelen op. 

Om deze redenen kies je wel of niet voor een longtail e-bike

Een longtail e-bike (ook wel longtail cargobike genoemd) heeft een langere bagagedrager dan een normale fiets. Op deze manier heb je veel ruimte om kinderen of spullen te vervoeren. Een groot voordeel van een longtail e-bike is dat hij minder zwaar en breed is dan een bakfiets. Het lange frame is misschien even wennen, maar als je dit onder de knie hebt manoeuvreer je heel makkelijk door het drukke verkeer. Daarnaast kan je een longtail e-bike ook prima als een normale fiets gebruiken. Met een krachtige motor en accu trap je moeiteloos veel kilometers weg.

Vrouw met elektrische longtail fiets Riese & Müller Multicharger

Een longtail fiets heeft ook nadelen ten opzichte van de bakfiets. Zo is een longtail minder stabiel, met name als je veel gewicht achterop meeneemt. Boodschappen kan je op een longtail niet zo makkelijk kwijt. Daarnaast heeft een bakfiets handige opbergruimte, iets waar het bij een longtail aan ontbreekt.

Longtail versus bakfiets in één oogopslag

Elektrische bakfietsen

Is een elektrische bakfiets wat voor jouw jonge gezin? Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen:

 • Je hebt veel ruimte voor passagiers en/of spullen
 • Met een regenhuif bescherm je de kinderen of lading tegen wind en regen
 • Stabiele wegligging
 • Keuze uit tweewielbakfiets of driewielbakfiets
 • Perfect voor het meenemen van een baby
 • Zwaarder en logger door de omvang, waardoor je minder wendbaar bent
 • Bij aanschaf vaak wat prijziger dan een gewone e-bike

Longtail e-bikes

Al je kinderen gezellig achterop? De longtail e-bike is misschien nog niet zo bekend in Nederland, maar neemt wel toe in populariteit. Past een longtail ook bij jou?

 • Veel ruimte voor extra passagiers of lading, zonder zwaar of breed te zijn
 • Multifunctioneel, omdat je de longtail e-bike ook heel makkelijk inzet voor dagelijks gebruik
 • Maak kinderen of bagage makkelijk en veilig vast aan de achterdrager
 • Minder stabiliteit, vooral als je veel gewicht op de achterdrager meeneemt
 • Er bestaan geen regententen voor longtail fietsen, dus bij neerslag is regenkleding voor alle passagiers aan te bevelen
 • Bij aanschaf vaak wat prijziger dan een gewone e-bike
 • Niet geschikt voor baby's

Tip: houdt de aanschafprijs je tegen? Dan is het leasen van een elektrische bakfiets of longtail e-bike wellicht iets voor je. Je betaalt een vast maandbedrag en hebt dan alles goed geregeld, van verzekering tot schade. 

Wordt het een elektrische bakfiets of een longtail e-bike?

Welke fiets het beste bij je past hangt af van je situatie en voorkeur. Ga je voor de ruimte en stabiliteit van de bakfiets? Of kies je voor de wendbaarheid en veelzijdigheid van de longtail e-bike? Wat je ook kiest, met beide fietsen ga je veilig en comfortabel op pad en geniet je onderweg samen met de kinderen.

Kom langs bij JUIZZ en maak een proefrit op zowel elektrische bakfietsen als longtail e-bikes. Zo ervaar je de verschillende gemakken en voel je zelf hoe beide fietsen zitten en rijden.

Bekijk alle elektrische bakfietsenMeer e-bike blogs