Het was zo eenvoudig in ons kleine kikkerlandje

Een snorfiets mag maximaal 25 km/u en daarbij hoef je geen helm op, een bromfiets mag maximaal 45 km/u en daarbij moet je wel een helm op.

Toen was daar de e-bike. Even wennen, maar het viel allemaal mee. Omdat de e-bike enkel ondersteunt en dus niet rijdt als je zelf niet trapt, hoeft hij geen kentekenplaat en is een verzekering niet noodzakelijk.

De evolutie ging door en daar was de high speed e-bike, beter bekend als de speed pedelec. Deze e-bike ondersteunt tot 45 km/u, de maximale snelheid van dit type elektrische fiets is hetzelfde als die van een bromfiets in Nederland. Deze fiets maakt het de wetgevers toch wel lastig, wat resulteert in wisselende en daardoor onduidelijke regels.

Vanaf 1 januari 2017 wordt alles anders en bestaat er een duidelijke wet- en regelgeving voor de speed pedelec. Nou ja, duidelijk? Wij worden bestookt met vragen van onzekere rijders die graag aan de regeltjes willen voldoen, voor de veiligheid en natuurlijk om een boete te voorkomen. De belangrijkste vragen beantwoorden wij hieronder.

Lees meer