In Duitsland is de e-bike ook al een grote hit! En dat hebben ze te danken aan de 'fietsgekke' Nederlanders.

Samen met auto-importeur Pon en Gazelle willen de Duitsers de fietswereld gaan veroveren. In het stadje Cloppenburg ( net over de Nederlandse grens ), staat de grootste fietsenfabriek van heel Duitsland, genaamd Derby Cycle. Derby Cycle heeft met de introductie van de elektrische fiets weer nieuw leven in de fietsenverkoop geblazen. Het afgelopen jaar hebben ze een half miljoen fietsen geleverd en 100.000 daarvan waren elektrisch. Een derde daarvan ging naar de Duitse markt.

De elektrische fiets was niet meteen een succes. Veel Duitsers vonden de fietsen niet interessant genoeg. Maar daar kwam verandering in. De eerste die er wat in zagen waren eilandbewoners. Op het Waddeneiland mogen geen auto’s komen, alleen fietsen en paarden.

Fietsen op het Waddeneiland is erg zwaar omdat het hier vaak hard waait. Toen Nederlandse fabrikanten elektrische fietsen begonnen te maken kocht fietshandelaar Ralf Lüpkes er een paar voor het eiland. Dat bleek een goede zet te zijn, want inmiddels hebben veel van 1.500 eilandbewoners een elektrische fiets.

Niet veel later was er ook interesse vanuit andere plaatsen in Duitsland. Dit is ook de reden dat Derby Cycle-directeur Thomas Raith durft te zeggen dat het succes van de e-bike aan de Nederlanders te danken is.

Grote plannen met Gazelle

Vorige jaar is Derby Cycle overgenomen door de Nederlandse Pon Groep uit Almere. Pon is sinds 2011 ook eigenaar van Gazelle. De bedrijven hebben grootste plannen. Ze willen bij de top 5 merken van de wereld horen en verwachten met de e-bike een enorme stap te maken in de goede richting.

De verkoop van elektrische fietsen in Duitsland neemt alleen maar toe. Volgens brancheorganisatie ZIV zijn er afgelopen jaar 410.000 elektrische fietsen in het land verkocht. Dat is 8% meer dan het jaar ervoor. De verwachting is ook dat binnen 5 jaar bijna een op de vijf Duitse fietsen elektrisch is.

Bron: Z24

Foto EPA