De elektrische mountainbike is in opkomst. Sommige fanatieke mountainbikers zijn er nog sceptisch over, maar we zien dat de elektrische mountainbikes steeds meer in trek komt. Vooral voor een bijzondere toertocht in het buitenland, is deze elektrische mountainbike ideaal. Maar ook in Nederland worden ze steeds populairder. Met deze nieuwe generatie e-bikes krijg je precies wanneer het nodig is een duwtje in de rug.

Welke uitvoeringen zijn er?

Op dit moment zijn er verschillende uitvoeringen van de e-mountainbike. Het grootste verschil is de motor. Je hebt de keuze uit twee motoren. Een motor in het achterwiel of de motor op de trapas. Hier gelden vrijwel dezelfde voor- en nadelen voor als voor de motoren bij de elektrische fiets. Zo geeft de motor in de trapas meer ondersteuning en is de gewichtsverdeling hierbij beter.

De accu

De accu wordt bij de meeste fietsen bovenop de schuine buis geplaatst. Dit gaat wel ten koste van de plaats waar je de bidon kunt plaatsen. Gelukkig bestaan daar tegenwoordig andere manieren voor. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een sportieve en lichtgewicht rugzak.

Maximale snelheid

De e-mountainbikes kunnen met de trapondersteuning maximaal 25 kilometer per uur. Dit is natuurlijk iets te langzaam voor op de Nederlandse wegen of op platte tracks, maar het gaat hierbij voornamelijk om de trapondersteuning voor de moeilijkere stukken. Zo wordt het beklimmen van een berg, of het trotseren van modderige wegen een stuk gemakkelijker met deze extra ondersteuning.

Er komen steeds meer modellen op de markt die een stuk harder gaan. Deze nieuwe modellen gaan tot een astronomische snelheid van 45 kilometer per uur en qua wetgeving en regels zijn deze vergelijkbaar met de   speed pedelec.

 

Bron: ANWB